fbpx

Motivul principal pentru care părinții sunt îngrijorați când vine vremea să-și dea copilul la grădiniță este FRICA de CUM SE VA SIMȚI micuțul acolo, fără cei apropiați lui, de cum va fi tratat de către personalul didactic, dar și de CUM se va simți părintele lăsându-și copilul acolo. Da, cum se va simti lasandu-și copilul la grădiniță, mai ales cu toate măsurile luate cu privire la siguranța copiilor.

 

Știai că frica părinților vine 90% din experiența pe care au avut-o ei când erau copii, experiență pe care nu și-o amintesc în mare parte, dar care lucrează din subconștient?

Dacă rintele este pregătit, copilul este și el pregătit.

Dacă părintele acceptă mai simplu despărțirea, își poate ajuta micuțul să accepte experiența (prin joaca de-a grădinița, asigurându-l că vor rămâne conectați, repetându-i din timp ce urmează să se întâmple acolo etc.).

 Dacă părintele nu e pregătit, copilul nu va fi nici el pregătit. Acesta va trăi emoții negative, va dezvolta frici pe care le va duce în viața lui ca adult și cărora le va găsi destul de greu explicații.

Cum putem afla ce anume e bine să facă părinții cu copiii lor? Unde se găsesc informații și povești pe înțelesul copiilor despre grădiniță?

Nici eu, ca părinte, nu m-am descurcat foarte bine cu fiica mea când a venit momentul să meargă la grădiniță. A mers acolo fiindcă așa TREBUIA să se întâmple, făcea parte din viață.

Plângea deseori când rămânea acolo. Doamnele educatoare se comportau ok, noi îi spuneam despre ce lucruri frumoase urmau să se întâmple la grădiniță - jocuri, poezii, copii cu care să se joace –  dar...

Ce bine ar fi fost să am mai multe resurse  la acel moment! Să fi știut ceea ce știu azi, ca urmare a unui proces de remodelare a personalității în mod intenționat, să fi avut cărțile pentru copii de la NUMAI TU POȚI, pe care să i le citesc copilului meu, să înțelegem fiecare mai bine ce se întâmplă la nivel emoțional! Să fiu eu însămi ca mamă mai relaxată, ca să-i pot transmite fetiței mele o stare pozitivă.

 Am învățat cum poți să-ți pregătești copilul pentru o experiență nouă (grădiniță, școală, activități educaționale etc.).

În această perioadă delicată, se mai adaugă încă o provocare celorlalte: măsurile de siguranță luate în cazul Covid-19. Exista niste reguli de intrare în grădiniță, în școală, iar pe lângă triere, distanțare, dezinfectare etc., în multe locuri mai este prezent și un... ”extraterestru”, adică asistente de la DSP, echipate din cap până în picioare. E normal să se protejeze, însă, apărând astfel în fața copiilor, îi poate speria. Dacă la asta se mai adaugă și observații de genul ”Nu atinge copilul X”, ”nu pune mâna pe una sau pe alta” etc.. fiind important numarul de ”NU” folosit și tonul, atitudinea, atunci fricile pot fi amplificate și determina comportamente pe măsură în viața de adult. Nici măcar nu știi de unde îți vin până când nu faci o introspecție.

În primul rând e necesar să-i asigurăm pe copii că sunt în siguranță, să punem accentul pe igienă, pe cât de mult pot să interacționeze cu alți copii. Este posibil ca un copil să nu vrea să se joace cu ceilalți și asta este ok, deci le putem explica că un refuz este o alegere, nu o respingere.

Exemplu: ”Stu că îți dorești să te joci cu acel copil. PUNCT. El alege să nu se joace cu tine, ceea ce este ok. Tu poți alege să te joci cu altcineva”. CU cine altcineva îți dorești să te joci?

În al doilea rând, să evităm a spune copilului ”vai, ce greu îmi este că mă despart de tine, dar nu am ce să fac”. Copilul va înțelege că e normal ca noi să facem lucrurile care nu ne plac, că nu suntem stăpâni pe viața noastră.

În al treilea rând, comportamentul nostru ca părinți în general este important. A spune copiilor ”că-i lăsăm acolo”, ”că-i ia nenea, polițistul, țiganii etc.”, ”dacă nu faci cum spun eu, mă supăr pe tine și nu o să te mai iubesc” etc. Copilul va înțelege că nu este acceptat așa cum este, iar dacă părinții nu-l acceptă așa cum este, nimeni nu-l va accepta așa cum este. Mai mult, își poate forma credința în subconștient că oricând este de părăsit.

Grădinița poate fi o experiență plăcută sau nu, de noi depinde.

Bineînțeles, alegerea grădiniței și a cadrului didactic sunt extrem de importante. Mai ales acum, când este nevoie de o intensificare a măsurilor de protecție.

 

Cărțile pot fi cumpărate apăsând pe butonul de mai jos.

 

”Prima zi de grădiniță: Brr, mi-e frică / Uau, mă simt super”

 

 și

 

”O zi la grădiniță: Eu mă simt grozav aici cu prietenii mei mici / Eu și emoțiile buclucașe”                        

 

Cărțile pot fi comandate împreună, la un preț special.

 

 NUMAI TU POȚI să-ți pregătești copilul pentru provocările vieții.