fbpx

Violenţa şcolară este doar una dintre manifestările violenţei cotidiene și mai este cunoscută și sub denumirea de hărțuire și bullying.

 

Să fii hărțuit sau fenomenul de bullying înseamnă a răni intenționat pe altcineva, este ceva ce se întâmplă în mod diferit de ceva ce are loc o singură dată și care este dureros în multe feluri diferite (nu doar fizic).

Hărțuirea poate fi:

  • fizică (îmbrâncirea, împingerea, mușcarea, pișcarea, lovirea cu mâinile și cu picioarele, rănirea cuiva sau luarea obiectelor cuiva fără acordul persoanei respective etc.). Aceasta lasă urme, precum vânătăile.

  • verbală (jignirea, spunerea unor lucruri urâte despre cineva, tachinarea și amenințările). Aceasta nu lasă urme vizibile, poate avea loc în secret, rănește sentimentele copiilor și este foarte dăunătoare, ucigând încrederea, stima și imaginea de sine.
     
  • socială – include împrăștierea de bârfe despre cineva, excluderea intenționată a cuiva, sfătuirea celorlalți de a nu fi prieteni cu cineva sau punerea cuiva în situații umilitoare în public.

 Hărțuirea on-line – orice tip de hărțuire care are loc prin folosirea dispozitivelor electronice, cum sunt telefoanele mobile (trimiterea unor mesaje text sau e-mail-uri deranjante sau neadecvate, glume urâte la telefon, postarea unor comentarii sau poze nepotrivite în media socială, excluderea intenționată a cuiva în mediul on-line etc.).

Hărțuirea îi poate face pe copii să nu se simtă bine, le poate afecta activitatea lor la școală, afecta stima de sine, putând determina pe cineva să nu mai dorească să vină la școală.

Cineva care este hărțuit se poate simți jignit, trist, speriat, exclus, supărat, singur.

Ce poate face un copil când își dă seama că este hărțuit?

Poate spune cuiva în care are încredere: un părinte, un profesor sau un membru al familie mai mare, în cazuri grave chiar autorităților. Aceștia se vor asigura că problema este rezolvată corespunzător.

Dacă cunoști pe cineva care este hărțuit, trebuie să anunți pe cineva în care ai încredere. Ei vor putea ajuta. Fii bun cu acea persoană. S-ar putea simți singură, tristă sau speriată. Zâmbește, vorbește cu ea și include-o în activitățile tale. Va face o mare diferență!

Uneori este greu să iei apărarea cuiva care este hărțuit. Ai putea crede că la fel vei păți și tu sau că tu și prietenii tăi veți avea probleme.

Hărțuirea apare ca urmare a lipsei de afecțiune pe care agresorul o are și a lipsei de respect față de sine și de alții.

Definiția respectului este: „atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva”.

 Respectul înseamnă să te comporți frumos cu cineva și să îți pese de sentimentele persoanei respective. 

 Putem să ne arătăm respectul:

  • ascultându-i pe ceilalți;

  • respectând regulile școlii;

  • spunând lucruri apreciative altor persoane (dar nu false);

  • așteptându-ne rândul;

  • incluzându-i pe alții în activitățile noastre;

  • folosindu-ne bunele maniere.

Nu este important să-i respectăm doar pe ceilalți, ci este la fel de important să ne respectăm și pe noi înșine. Putem face asta prin a avea grijă de corpul nostru, urmându-ne visurile, iubindu-ne pe noi înșine și, foarte important, să ne dăm seama de toate calitățile noastre.

Pe plan internaţional, se sărbătoreşte  Ziua Nonviolenţei în Şcoală pe 30 ianuarie. Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect.


 NUMAI TU POȚI să te respecți pe tine și pe ceilalți și să iei atitudine.