fbpx

Marea parte a existentei mele, mai precis 41 de ani, am crezut ca exista “noroc” și “ghinion”.

Pur si simplu, unii oameni aveau intotdeauna succes in tot ceea ce intreprindeau: mergeau la o simpla petrecere si acolo li se oferea un loc de munca avantajos, dadeau peste partenerul ideal in cel mai neasteptat moment cu putinta… Luau in gluma un bilet de loterie si castigau premiul cel mare, la job aveau sarcini mai simple si pareau sa aiba mult timp liber in timpul programului etc.


Altii, in schimb, pareau sa nu aiba niciun pic de sansa: aveau joburi pe care le detestau si nu sperau sa gaseasca altceva, relatiile lor de dragoste se sfarseau dezamagitor, uneori dezastruos si, oricat de multe bilete de loterie ar fi cumparat, niciodata nu castigau nimic, iar la job atrageau sarcini dificile si multe altele de acest gen.

Eu ma regaseam 75% in cea de-a doua categorie. Nu aveam noroc decat de munca multa, trebuia sa muncesc mult pe bani putini, cand aveam de ales intre doua optiuni, evident o alegeam pe cea mai putin “norocoasa” etc. Probabil si voua va suna cunoscut.

In cultura populara romaneasca, exista multa intelepciune, care este reprezentata mai ales prin proverbe.

Referitor la noroc, se zice:
– “Norocu-i dupa cum si-l face omul.”
– “Norocul, ori fugi de el, ori dai de el.”
– “Norocul s-a fudulit, caci trage numai pe la case mari.”
– “Norocul nu sta in drum.”
– “Norocul e nimic, intelepciunea e totul”.
– “Norocul calca in urma mintii.”


Cat de profund, nu-i asa? Doar ca nu am inteles adevaratul sens al unora dintre aceste proverbe timp de foarte multi de ani, caci credintele limitative adanc inradacinate in subconstientul meu isi faceau treaba constiincios. In dizarmonie cu acest fel de a gandi si satula de “nenoroc” in anumite privinte, fireste, odata cu intrarea in dezvoltarea personala am inceput sa-mi pun intrebari legate si de acest aspect.

Adica care-i treaba cu norocu’ si ghinionu’?
Norocul si ghinionul sunt rezultate ale modului nostru de gandire. Daca avem o gandire pozitiva/constructiva si avem si niste rezultate, ne consideram norocosi. Daca avem o gandire negativa/distructiva, iar rezultatele sunt nesatisfacatoare, ne consideram ghinionisti.

Suntem intr-un fel sau altul nu pentru ca asa ne-am nascut, ci pentru ca asa am fost invatati sau asa ne-am educat sa vedem lucrurile. Asta se poate schimba.
“Norocul” si “ghinionul” pe care le avem in viata nu depind de soarta, dar ne pot decide soarta, in functie de credinta noastra.

Daca esti ghinionist este pentru ca asa ai ales tu sa vezi lucrurile, iar asta iti afecteaza modul in care fructifici oportunitatile pe care ti le da viata. Are legatura si cu stima de sine, valoarea si valorizarea.

In proverbele de mai sus, “casele mari” pot fi mintea noastra cea bine antrenata, mare in credinta si actiune. “Intelepciunea e totul” da, tot la gandire se refera, norocul fiind “nimic”. Si, da, norocul si-l face omul, ca norocul este un cuvant pentru a defini niste rezultate, insa in spatele acestor rezultate stau o gandire pozitiva, comportamente pozitive si multa actiune/munca.
Schimband gandirea, incetam sa mai alimentam credinta care spune ca suntem norocosi sau ghinionisti si deschidem larg ochii… “Norocul” este acolo pentru toata lumea :).

Copiii nostri ne mostenesc.

Copiii nostri sunt oglinda noastra.

 Ei se comporta si actioneaza conform credintelor preluate de la noi inconstient, ei preiau ceea ce noi suntem, nu ceea ce credem noi ca suntem si le spunem lor pe vorbe.

Copiii nostri au insa oportunitati pe care noi nu le-am avut. Ei pot alege in mod constient sa intre intr-un proces de transformare, cu o gandire constructiva, au sansa de a alege si a-si asuma responsabilitatile care vin odata cu aceste alegeri. Ei pot invata cum sa aiba o atitudine pozitiva, incredere in ei, o imagine de sine ridicata, dar au nevoie de ajutorul adultilor din preajma lui.

 

Tu ce calități vrei să dezvolte copilul tău și să le aibă ca adult?

Vrei sa fie ”norocos” sau sa se conformeze sortii, sa aleaga altii pentru el?

Crezi că este momentul ca al tău copil să devină lider în viața lui?

Misiunea noastră este aceea de a te ajuta pe tine si pe copilul tau să fiti increzatori ca DA, SE POATE. Resursele sunt in interior si este nevoie de explorare pentru gasirea comorii.

NUMAI TU POTI sa-ti conduci viata, sa fii lider in viata ta.

 

Adriana Zamfir